Inhoud:
tomaten kweken zonder water
Zelf Tauge kweken
Kappertjes van Paardebloemen
Zelf zuurkool maken
Tomaten kweken zonder water geven (bijdrage Ineke)
Sinds 2006 ben ik huurder van een tuin bij VTV de Vlashof. Een tuin met huisje en een kleine kas. De kas heb ik de eerste jaren niet gebruikt, omdat ik door de week geen tijd had water te komen geven aan tomaten of komkommers in de kas. Tot….. VTV de Vlashof heeft gedurende een aantal jaren gasten uitgenodigd bij de jaarvergadering in november. Een van deze gasten vertelde over biologisch tuinieren en haar manier om tomaten te kweken in een kas, zonder extra water te geven. Dat wilde ik wel eens proberen.
Alweer een aantal jaren kweek ik nu tomaten in mijn kasje, zonder water te geven
na het planten! Hoe werkt het?
- Zorg voor goed gewortelde tomatenplanten.
- Graaf een gat van ruim 30 cm diep en ongeveer 10 cm doorsnede.
- Doe hierin een laagje goede compost (grof/fijn gemengd) en daarop wat gedroogde
mest - Water erop tot het verzadigd is
- Herhaal dit tot het gat is gevuld (3à4 lagen)
- Zet de tomatenplant hierin
- Vul aan met compost, mest en water
- Dan alleen nog maar kijken hoe het groeit en bloeit.
Het blijkt dat de kleinere tomatensoorten het beste presteren bij deze methode, alhoewel ik ook altijd een paar grote soorten zet. Het planten kost wel wat tijd, maar daarna hoef je alleen nog maar op te binden, te dieven en te oogsten. Een prima methode voor wie niet dagelijks op de tuin kan zijn.
Taugé kweken (Bijdrage Ans)
Zin om groente te kweken terwijl het buiten nog te koud is? Probeer het eens met taugé. Taugé kweken is leuk en gemakkelijk en kan het hele jaar door. Je kunt zaadjes kopen, maar die zijn vrij duur. Zelf koop ik mung boontjes in een toko of, als je voor biologisch wilt gaan, in de natuurvoedingswinkel. Dan heb je voor hetzelfde bedrag véééééĺ meer en het werkt net zo goed.
Benodigdheden:
-
-
-
- Mungbeans/ mungbonen
- Water
- Zeef
- Leeg drinkkarton
- Warm donker plekje (14-22 graden)
-
-
De taugé heeft om te ontkiemen vocht nodig (aanhangwater is voldoende) warmte en donker. Zelf leg ik het melkkarton in het aanrecht kastje bij het boilertje. Daar is de temperatuur 20-22 graden. Begin de eerste keer met een klein eierdopje vol mung beans. Dat is al heel veel.
Werkwjze:
- Wassen. Was de boontjes goed onder stromend water.
- Weken. Laat ze 12 – 24 uur weken in water tot de velletjes barsten.
- Donker vocht en warmte. Stop ze vochtig in een donker plekje om te kiemen. Zorg dat er zuurstof bij kan. (Prik enkele gaatjes of knip een hoekje af. Ook handig met spoelen)
- Spoelen. 2 x daags goed spoelen met koud water. Water er weer af gieten . (gebruik het zeefje)
- Oogsten. Na 4 à 5 dagen (afhankelijk van de temperatuur) kunnen ze gegeten worden
Kappertjes van paardenbloemenknoppen…(Bijdrage Ingeborg)
Pluk een flink portie nog dichte knopjes van de paardenbloem.
Gebruik er zoveel als in een glazen potje passen dat je voor ogen hebt.
Leg de knopjes in een schaaltje en schep hier een ruime eetlepel zeezout bij. Roer het geheel goed door. Leg een schoteltje op het kommetje zodat er niets bij kan komen en laat dit een dagdeel staan, roer het af en toe een keer door. Mochten er tijdens dit proces knopjes opengaan en de gele blaadjes rijkelijk tevoorschijn komen dan verwijder je die. Spoel de knopjes goed af met koud water en droog ze in een oude theedoek.
Doe ze dan in een brandschoon glazen potje (uitgekookt in water met soda of natriumbicarbonaat), aangevuld met een stuk of 15 peperkorrels, een flinke theelepel gedroogde dille en twee of drie blaadjes laurier. Vul het potje aan met witte wijnazijn tot alles goed onderstaat. En nu is het wachten… zet het op een koele plaats en laat het een paar maanden staan.
Dit kun je ook doen met de knopjes van madeliefjes, van het speenkruid voor de bloei en o.a. de zaden van Oost-Indische kers. Uiteraard zijn er meer mogelijkheden. En je kunt natuurlijk naar eigen inzicht spelen met de kruiden die je toevoegt. Denk ook eens aan mosterdzaad. Variaties genoeg te bedenken, zo ontstaan de lekkerste recepten. Gewoon doen, mits je werk materiaal altijd goed schoon is. Wat wil zeggen dat we met schone uitgekookte glazenpotjes en deksels werken, schoon werk gereedschap en schone thee- en vaatdoeken. Was tussendoor alles af als je meer creaties achter elkaar wilt maken.
Zuurkool maken
Het is heel simpel. De witte kool heel fijn snijden. 10-20 gram zout per kg kool erover strooien en eventueel kruiden. Dan de kool kneuzen zodat er vocht uit komt. Dat gaat heel goed met een puree stamper. Het resultaat moet in een schone pot gedaan worden en stevig aangestampt zodat het helemaal onder het vocht komt te staan. Enkele koolbladeren erop leggen om het af te dekken. Dat kan ook met een katoenen lapje. Een gewicht erop. Als je geen schone stenen hebt gebruik je daarvoor een plastic zakje gevuld met water. Enkele weken laten staan op huiskamer temperatuur en dan wordt het vanzelf zuurkool Daarna kun je het koel en donker wegzetten tot je het gaat eten.