Wist je dat…..

Tomaten kweken zonder water geven (bijdrage Ineke)

Sinds 2006 ben ik huurder van een tuin bij VTV de Vlashof. Een tuin met huisje en een kleine kas. De kas heb ik de eerste jaren niet gebruikt, omdat ik door de week geen tijd had water te komen geven aan tomaten of komkommers in de kas. Tot….. VTV de Vlashof heeft gedurende een aantal jaren gasten uitgenodigd bij de jaarvergadering in november. Een van deze gasten vertelde over biologisch tuinieren en haar manier om tomaten te kweken in een kas, zonder extra water te geven. Dat wilde ik wel eens proberen.
Alweer een aantal jaren kweek ik nu tomaten in mijn kasje, zonder water te geven
na het planten! Hoe werkt het?

  • Zorg voor goed gewortelde tomatenplanten.
  • Graaf een gat van ruim 30 cm diep en ongeveer 10 cm doorsnede.
  • Doe hierin een laagje goede compost (grof/fijn gemengd) en daarop wat gedroogde
    mest
  • Water erop tot het verzadigd is
  • Herhaal dit tot het gat is gevuld (3à4 lagen)
  • Zet de tomatenplant hierin
  • Vul aan met compost, mest en water
  • Dan alleen nog maar kijken hoe het groeit en bloeit.

Het blijkt dat de kleinere tomatensoorten het beste presteren bij deze methode, alhoewel ik ook altijd een paar grote soorten zet. Het planten kost wel wat tijd, maar daarna hoef je alleen nog maar op te binden, te dieven en te oogsten. Een prima methode voor wie niet dagelijks op de tuin kan zijn.

Taugé kweken (Bijdrage Ans)

Zin om groente te kweken terwijl het buiten nog te koud is? Probeer het eens met taugé. Taugé kweken is leuk en gemakkelijk en kan het hele jaar door. Je kunt zaadjes kopen, maar die zijn vrij duur. Zelf koop ik mung boontjes in een toko of, als je voor biologisch wilt gaan, in de natuurvoedingswinkel. Dan heb je voor hetzelfde bedrag véééééĺ meer en het werkt net zo goed.

Benodigdheden:

        • Mungbeans/ mungbonen
        • Water
        • Zeef
        • Leeg drinkkarton
        • Warm donker plekje (14-22 graden)

De taugé heeft om te ontkiemen vocht nodig (aanhangwater is voldoende) warmte en donker. Zelf leg ik het melkkarton in het aanrecht kastje bij het boilertje. Daar is de temperatuur 20-22 graden. Begin de eerste keer met een klein eierdopje vol mung beans. Dat is al heel veel.

Werkwjze:

  1. Wassen. Was de boontjes goed onder stromend water.
  2. Weken. Laat ze 12 – 24 uur weken in water tot de velletjes barsten.
  3. Donker vocht en warmte. Stop ze vochtig in een donker plekje om te kiemen. Zorg dat er zuurstof bij kan. (Prik enkele gaatjes of knip een hoekje af. Ook handig met spoelen)
  4. Spoelen. 2 x daags goed spoelen met koud water. Water er weer af gieten . (gebruik het zeefje)
  5. Oogsten. Na 4 à 5 dagen (afhankelijk van de temperatuur) kunnen ze gegeten worden