Tuin praatjes door het jaar heen.

Maandag 12-12-2017 Sneeuw

Vandaag eens even polshoogte gaan nemen in de tuin. Het zag er prachtig uit. De meeste tuinen maagdelijk wit. Je kon aan de voetsporen zien wie er geweest was. De meeste sporen waren van vogels.

Bij sommige kassen zakte lappen sneeuw langzaam omlaag. Dat zag er grappig uit. Eén kas was sneeuwvrij. zie foto hieronder. Hoe dat kan is me een raadsel. Goede helling? Snelle opwarming? Kaboutertjes? Curieus!

Er waren op 4 tuinen ingezakte stellages met gaas. Van 2 kassen waren panelen ingezakt. Sneeuw kan erg zwaar zijn. Dat word gemakkelijk vergeten. Alle slachtoffers hebben bericht gekregen.

Het aantal tuinders die op een dag als deze spontaan de tuin bezoeken was 5.

Woensdag 5-12-2017 Winterse tuindrukte

Het kwik loopt op tot 9 graden. Er is meteen weer veel activiteit op de tuin. Ik tel 10 tuinders die tegelijk aanwezig zijn en dat op een winterdag. Jammer dat ik niet een zak pepernoten heb gekocht. Misschien volgend jaar.

De kindertuin ligt er mooi geploegd bij. De coniferen bij Ria zijn nu allemaal eruit. Ze hebben hard gewerkt. Geweldig!

Er is gesnoeid en geruimd, er wordt samen koffie gedronken, vuurtje gestookt (netjes in een kacheltje), spullen wisselen van eigenaar en er wordt bijgepraat. Alleen die afwas, hè! Lastig als het water uit staat. Dan maar weer mee naar huis nemen. Volgende keer misschien plastic bekertjes gebruiken.

Op weg naar huis kiezen we bij de overbuurman een kerstboompje uit. Is dat ook meteen geregeld. Wat een onverwacht fijne dag.

 

Maandag 4-12-2017 Asfalt opgehaald. Coniferen gesnoeid.

Er komt een telefoontje dat ze over een half uur het asfalt op komen halen. Alles loslaten, in de auto springen en naar de tuin. Ik heb net geparkeerd als er een grote vrachtwagen voor m’n neus staat. Ik mag meerijden naar de parkeerplaats achter. Dat is klimmen. Mezelf drie trapjes ophijsen en ik zit hoog boven alles uit getorend.Dat ziet er toch even anders uit. De takken van de bomen (van de gemeentewerf) slaan tegen de ramen. Met een personenauto rijdt je er onderdoor en heb je er geen last van.

Afgelopen zomer hebben 21 vrijwilligers een stuk wegdek met gevaarlijke gaten weggebroken en er straatklinkers voor in de plaats gelegd. Een giga karwei met een mooi resultaat. Alleen, die troep die je ervan overhoud, hè! Om dat met aanhangers af te voeren is geen doen. Onze mensen waren ook moe gesjouwd. Gelukkig kregen we de helpende hand toegestoken en zou het opgehaald worden bij wijze van uitzondering. Wij blij.

Wat later op de dag gaat Ben de coniferen van Ria aanpakken. Om haar te plagen stuur ik een foto waarbij haar huisje bijna achter de berg verdwijnt. Binnen no time komt ze zelf polshoogte nemen en stevig mee aanpakken.

 

Zaterdag 2-12-2017 De wereld ziet er mooi uit met winterkleed.

Wat ziet de wereld er mooi uit. Alles is bedekt met een mooi wit laagje, behalve de straten. Dat is toch ideaal. Wel wintermooi maar niet winterglad.

Ik stuur een foto naar enkele App groepjes en krijg meteen enthousiaste reacties en meer foto’s. Anderen vinden het ook “mooi weer” of “weer mooi”?