Tips

Hinderlijk groen:

Heermoes

Deze duikt weer overal op. Het is een heel interessant, geneeskrachtig maar ook hardnekkig (on)kruid. Om het onder controle te houden moet het consequent aangepakt worden. Zo diep mogelijk uitsteken en volledig afvoeren. Elk stukje wat achterblijft gaat weer groeien, daarom mag het niet op de composthoop. Op internet is veel informatie te vinden over deze boeiende plant.

Akkerwinde

Hou deze in de gaten. De stengels winden zich tegen de wijzers van de klok in om dingen heen, dus ook om andere planten. Daarmee kunnen ze die verstikken. De bloemen zijn wel leuk, maar daarmee verspreiden ze zich ook.

Zevenblad

Dat is ook zo’n sterk (on) kruid wat zich lastig onder controle laat krijgen. Het wortelstel kruipt ondergronds verder en elk klein stukje wat achterblijft gaat weer verder groeien. Het is wel eetbaar wat hoop biedt voor het spreekwoord; ”If you can’t beat it, eat it”.

Ongedierte

Dat hoort helaas ook bij de tuin. Er zijn coloradokevers gesignaleerd. Die zitten op de aardappelen en hun jonkies kunnen in korte tijd alles opvreten. Het advies is vangen en doden. Controleer je aardappelen geregeld. De eitjes vind je aan de onderkant van de bladeren. Die moeten meteen vernietigd worden, liefst voordat ze uitkomen.