groenten-in-de-wintertuin

Nieuwsbrief VTVdeVlashof
December 2019

Winterklaar


Wat is dat winterklaar maken van de tuin? Dat is sterk afhankelijk van jouw manier van tuinieren. Vroeger werd de grond zwart gelaten en moest hij “rusten”.
Tegenwoordig zijn er andere visies op tuinieren. Sommige dekken de bodem af met anti worteldoek. Het laat water en lucht door maar geen licht. Daardoor ontkiemen er weinig onkruiden.
Inzaaien met een groenbemester wordt ook steeds meer toegepast, vooral de winterrogge. De rogge houd het onkruid ook tegen. Het gaat daarna terug de bodem in als voeding.
Grond bedekt houden met organisch materiaal (mulch) is de volgende mogelijkheid.
Bodemverzorging is erg belangrijk. Onderzoekers komen er steeds meer achter wat er allemaal gebeurt in die bodem. Dat er veel micro organismen zijn die heel belangrijk zijn en die goede verzorging en voeding nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Ze maken de voedingsstoffen voor de planten beschikbaar en helpen zo bij een gezonde groei.
Wil je meer weten? https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/bodemverzorging

Er zijn ook leden die nog steeds oogst van hun tuin halen zoals prei, boerenkool, spruitjes en andere kolen. Van vorstbestendige groente kun je nog lang plezier hebben evenals van bewaargroente zoals winterwortel, pompoen of witlof. En verder gewoon je vriezer leeg eten. Die zit vast goed vol.

De wintertijd is een ideale gelegenheid om eens opruiming te houden en om opknapwerkzaamheden te doen aan je kas, huisje, schuurtje, schutting, betegeling, omheining etc. Ik schrik zelf van de lijst.

Nog even en we zitten alweer in het nieuwe jaar. Heb je de tuinplannen al klaar? Weet je al wat je waar gaat zetten komend seizoen? Alles weer op een andere plek volgens je wisselteelt schema? Lees de bijdragen van Frank Geers er nog eens op na.
Die staan ook op de site.
https://www.volkstuinvlashof.nl/wp-content/uploads/2019/10/Moestuin1.pdf
-
Op naar een mooi gezellig groeizaam tuinjaar.

Ook deze nieuwsbrief weer een ingezonden stuk van Frank Geers.
kop fg
Je loopt voor de zoveelste keer met je gietertje over je tuin. Je ziet weer gaten in je koolplantjes. De prei staat er maar slapjes bij en als je denkt: “Ik neem voor vanavond lekker worteltjes mee naar huis”, zakt de moet je in de schoenen. Er zitten gaatjes in en spleten en zwarte streepjes. Nu niet bepaald smakelijk om op tafel te zetten, Nee onze gevleugelde vrienden en consorten hebben weer hun best gedaan. Hoe kan dat nu in hemelsnaam? Goed gemest aan het begin van het seizoen. Met compost in de weer geweest, kalk gestrooid en van horen zeggen nog geinvesteerd in Lavameel, omdat dat een wondermiddel zou zijn.
Het bovenstaande is denk ik voor nogal wat tuinliefhebbers op “de Vlashof” herkenbaar en werkt frustrerend. Op de zakjes met zaad afbeeldingen met perfecte bloemkolen en op je tuintje een verfrommelt wit iets wat op een bloemkool moet lijken.
HOE KAN DAT NU TOCH!!
In verreweg de meeste gevallen komt dit door de moeheid van de grond waarin we onze groenten en aardappels zaaien en poten. Moeheid?? Als we elk jaar op de zelfde plaats onze groenten kweken onttrekt dit steeds dezelfde voedingsstoffen aan de grond, Immers elke groentesoort heeft zijn eigen specifieke voedingstoffen nodig. Koolgewassen moeten bijvoorbeeld een rijke bemesting krijgen. Dit in tegenstelling met bonen. Die hebben haast geen
voeding en vocht nodig. Witlof laat bijvoorbeeld veel schimmels en stikstof resten na. Dus als je weer witlof op dezelfde plaats gaat kweken zal dat automatisch een teleurstelling worden. Ook zijn planten gevoelig voor elkaar. Als je bijvoorbeeld wortel na aardappel plant kun je snel last krijgen van aaltjes en wortelrot. Ook trekken planten verschillende insecten aan. Niet alleen goede, maar zeker ook insecten die zich te goed gaan doen aan onze gewassen. Door teeltwisseling toe te passen komen de verschillende “plantenfamilies” eens op de 4 of 6 jaar in de zelfde grond te staat. Als je naast je normale aandacht voor je teeltaarde (grond) een wisselteeltplan hanteert zal de oogst zien der wijs verbeteren. Het is ook een positieve geste naar je buren, want vliegende en kruipende diertjes en schimmels blijven niet alleen in jouw tuin. We onderscheiden in principe 6 groenten/gewasgroepen:
Koolgewassen;Bladgroenten; Vruchtgroenten;Wortelgroenten; Aardappelen en Peulgewassen. Elk van deze “families” heeft zo zijn eigen behoeftes. Hierover een volgend keer. Als je bovenstaande cyclus hanteert heb je geen last van “moeheid” in je tuin en zal je daarvan het resultaat direct merken. Het is denk ik nog leuk ook om in de regenachtige of koude winterdagen je tuin te ontwerpen voor het komend seizoen.

Tot de volgende keer.

Familie:
familie1
familie2
familie3

Diverse bestellingen

Compost.
Binnenkort gaan we weer compost bestellen.
Zodra we hier meer over weten, worden jullie hierover per mail geinformeerd.
Tonkinstokken.
In de maand januari gaan we het mogelijk maken om via het bestuur zgn tonkinstokken te bestellen. Ook dit zal per mail gebeuren
bodem
tonkin
Garant zaden
De zaad- en aardappellijsten van GARANT zijn af te halen in de UNIT of op te halen bij Jan van Leeuwen (Tuinnr. 13)
Artikelen tegen aantrekkelijke korting te bestellen bij Jan van Leeuwen
Voor 15 januari 2020 te bestellen en contant af te rekenen bij
Jan van Leeuwen.
logo

Facturen

Zoals er via diverse kanalen al is aangegeven, is de factuur voor het komend tuinjaar bij diverse leden in de spambox terecht gekomen. Mocht je geen factuur hebben gekregen, neem contact op met het bestuur

Website

Het is nog steeds mogelijk om jezelf aan te melden voor het automatisch ontvangen van notificaties bij nieuwe berichten op de site. Stuur hiervoor een mailtje naar vtvdevlashof@gmail.com
th
ALV.
We zijn alweer druk bezig met de voorbereidingen van de nieuwe ALV. Volgens het rooster van aftreden staat de functie van penningmeester verkiesbaar. Als je interesse hebt in deze functie neem contact op met het bestuur over de te volgen procedure.
feestdag