herfst

Nieuwsbrief VTVdeVlashof

Hakselen snoeihout

Op zaterdag 26 oktober zou er normaal gesproken een werkochtend worden ingepland om gezamenlijk werkzaamheden te doen voor onze vereniging,
We hebben de laatste werkochtenden behoorlijk wat kunnen doen in de groenstroken en rondom de entree. Dit heeft ons doen besluiten om deze keer de energie te doen richten op de eigen tuinen.


De komende werkochtend zouden wij willen vragen om elkaar te helpen met het snoeien van de bomen op de eigen tuinen. Zoals iedereen weet is er sprake van een maximum hoogte.
Het snoeiafval kan worden verzameld op de parkeerplaats achteraan bij de aanhangwagens. Er zal met rood-wit lint een vak afgezet worden voor takken.
Op de zondag zal er met de hakselaar het hout worden versnippert.
snoei
moestuin
Je hoort familie enthousiast vertellen over hun tuintje vol verse biologische groeten en fruit. Je bent naar een opendag geweest van een volkstuinvereniging.... In je hoofd gaat zich een verlangen ontwikkelen. Op een zonnige zaterdagochtend wordt het gezin bij elkaar getrommeld en opgetogen naar een volkstuinencomplex getrokken. Je wordt hartelijk ontvangen door mensen van het bestuur en je hebt geluk. Er is een tuintje vrij gekomen. Na het invullen van een aantal formulieren en het betalen van contributie, sleutelgeld, borg en huur, krijg je de sleutel overhandigd van je nieuwste hobby.
Vele zullen zich waarschijnlijk wel kunnen identificeren met bovenstaand betoog. Gewapend met hark, spade, schoffel en aanverwante artikelen wordt enthousiast getuinierd. Al snel wordt duidelijk dat het toch niet vanzelf gaat. Plantjes worden opgegeten. Er zitten vele luizen op de tuinbonen. Zoveel zelfs dat moet worden besloten de hele boel af te voeren. Wanneer je een hobby gaat beginnen moet je de spelregels wel kennen. De meeste van ons weten wel wat buitenspel is bij voetbal of hoe er
gewisseld moet worden bij enkele estafetten loop etc. Bij het tuinieren, moet je ook de basis regels kennen om met succes die mooie grote wortelen of lekkere groene boontjes te kunnen oogsten.


Het is logisch om bij het begin te beginnen. Als je op je tuintje bent kijk je naar de grond. Bij ons is de grondsoort hoofdzakelijk zandgrond, waar in de loop van de tijd vele zaken aan zijn toegevoegd of niet, Daarom kun je het beste een grondmonstertje nemen. Bij tuincentra zijn niet al te dure metertjes te koop of geeft iemand van de tuin je er eentje te leen. Na het aflezen van de meter weet je of je voorganger zijn tuin na behoren heeft bemest of niet. Is je grond te zuur of juist niet. Hoe is het gesteld met de voedingsstoffen in je grond. Is de grond armoedig of juist bemest? Na het vast stellen van de conditie weet je wat je moet doen om met resultaat te gaan tuinieren.
Nu je weet hoe de conditie van je tuin is kun je een teeltplan gaan maken. Een teeltplan is een opsomming van de gewassen die je wilt gaan telen. Immers de ene
soort wil veel mest. De ander is beter af met wat armere grond. Goede voorbeelden hiervan zijn de meeste koolsoorten houden van een goede bemesting, daar in tegen houden boontjes van een niet te zware bemesting. Daarom is het belangrijk om in je teeltplan de diverse plantengeslachten bij elkaar te plaatsen. Je deelt bijvoorbeeld bloemkool en broccoli of wittekool bij elkaar in en stamboontjes, erwten en stokbonen in een perk. Als je de tuin op deze manier indeelt kun je vele ziekten voor komen. Elke plantenfamilie heeft zo hun specifieke zwakheden. Kolen op de zelfde plaats planten zorgt o.a. voor knolvoet. Aardappels het volgende jaar op de zelfde plaats poten zorgt voor aardappelmoeheid etc. Het is daarom belangrijk neen noodzakelijk om een teeltplan met wisselteelt te maken. Vraag ook zeker aan degene die je de tuin verhuurd heeft of er een teeltplan van de vorige eigenaar is. In het huishoudelijkregelement staat dat je zo'n plan moet maken. Ik denk dat het juist voor je zelf heel belangrijk is.
Volgende keer de families en hun behoeften.

Bron: Frank Geerts
wissel

Oogst oogst en nog eens oogst

Je ziet het elke dag weer. Tuinleden met kratjes, tassen, zakken of emmers vol met oogst richting huis gaan. Boontjes, tomaten, paprika’s, pepers, courgettes, wortels, andijvie, spinazie, groenlof, mais, appels, peren, frambozen, pompoenen, rode bietjes, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er allemaal. Zelf gekweekt, eerlijk onbespoten groente, fruit en aardappelen of een gezellige bos bloemen. Iets beters bestaat er niet. Het teveel wordt gul gedeeld met familie, vrienden en ander tuinleden. Ook gaat het nodige naar de pollepel. Bij sommigen wisten de pompoenen dit jaar weer enorme omvangen te bereiken. Wat zouden ze daar toch allemaal mee gaan doen? Decoratie? Soep? Dan heb je toch wel erg grote pannen nodig. Pompoentaart schijnt ook erg lekker te zijn. Wie wil er iets schrijven over de pompoen verwerking?
pompoen

De oogst bewaren

Bij de meeste leden zit de vriezer al aardig vol. Ook het ouderwetse inmaken in glazen potten wordt nog veel toegepast. Voor degene die nog niet zo goed weten wat ze nog meer met de oogst kunnen doen is er weer een cursus dag bij de OVAT. Gratis, voor iedereen toegankelijk. Daar gaan ze het ook hebben over andere vormen van langdurig bewaren of inmaken zoals fermenteren. De uitnodiging heeft iedereen op de mail gehad en die hangt ook in de infokast
oogst reuzenbiet

Het terras en afdak en unit.

De unit heeft aan de buitenkant een grote opknapbeurt gehad. Hij is schoongemaakt, in de primer gezet en opnieuw geschilderd. Daarna kwam het terras waar we in de vorige nieuwsbrief ook al over schreven. Dankzij leden initiatief is dit terras met afdak verrezen. Afgelopen werkochtend zijn de bakken van planten voorzien en hebben we er voor het eerst koffie gedronken met een grote groep. Het staat stevig en voelt goed om een extra onderdak te hebben. De afwatering gaat nog geregeld worden. Op dit moment hebben we geen extra water nodig voor de planten. Het leuke is dat dit door en voor de leden is, die er heel wat tijd, werk en enthousiasme in gestoken hebben. Heel erg bedankt daarvoor. 👍🏻👍🏻👍🏻.
Schilderen unit
unit en afdak

Bedankt gulle gevers.

Sinds dit voorjaar is het gedeelte van de Kindertuin (tuin 43) opgegaan naar het gedeelte waarop nu in 2019 ook de groente is geteeld voor ‘’De Voedselbank’’
Deze tuin, kavel 43, is nu veranderd in ‘’POELS POLLEPEL”
pollepel
Deze is te herkennen aan het groene logo aan de voorkant van de tuin
Jan van Leeuwen, Chris de Beer en ondergetekende proberen zoveel mogelijk vrije tijd, naast hun eigen activiteiten, in het onderhoud van deze tuin te steken.
Een onderdeel wat afgelopen jaar niet altijd is gelukt vanwege ziekte en andere omstandigheden.

Daarom zouden wij het reuze op prijs stellen indien wij in het komende seizoen zouden kunnen rekenen op enkele vrijwilligers die ons zouden willen helpen. Wij drietjes zijn altijd te bereiken!

De opzet van het telen van groente en fruit is om deze spullen af te leveren bij Pater Poels.
Hier wordt door ons aangevoerde rabarber, spinazie, andijvie, prei, tuinbonen, diverse soorten klimbonen, boerenkool, witte kool, maïs, bieten, aardappelen, pompoenen verdeeld aan minder draagkrachtige van Tilburg
Iets wat reuze gewaardeerd wordt.
Niet alleen wordt de opbrengst van tuin 43 weggebracht doch ook de vele giften die wij van collegae
tuinders mochten ontvangen.
Wel is het jammer dat enkele tuinders hun overbodige groenten en/of fruit op het perceel laten rotten.
Anderen zouden er blij mee zijn.

Omdat enkele goede gevers niet met name genoemd willen worden wil ik hiermede, ook namens Chris en Jan, alle goede gevers hartelijk danken voor hun gift in het afgelopen jaar.

Henk Christ
Cursus moestuinieren
Ook dit jaar gaan we weer de boer op met de uitgebreide, unieke, zelf samengestelde, 4-delige moestuincursus.
De cursusavonden vinden plaats op 28 oktober en 4, 11 en 18 november. Dit keer zijn we te gast bij De Regte Heijden, de vooruitstrevende (natuurinclusieve) melkveehouderij in Riel. De lesgevers zijn wederom de enthousiaste bio-boer Vincent de Wolff en Christ van Geel (van stichting BioTuin Tilburg), die graag hun ervaringen delen van jarenlang grootschalig tuinieren. Je ontvang gratis het boekje "Ecologisch moestuinieren voor beginners" (of €5,- korting op een ander boek). Geef je snel op!

logo

Tennet elektriciteit masten.

Tennet heeft laten weten dat de kans groot is dat het ondergronds brengen van de leidingen onder onze volkstuin gaat lopen.
Citaat uit de mail.
“Om schade op de volkstuinen te voorkomen kiezen wij daarom voor een boring ter plaatse. In de eerdere mail gaf ik al het volgende aan: "Dat betekent dat de kabels op een diepte van circa 10 meter komen te liggen. Met aanwezige ondergrondse kabels en leidingen wordt uiteraard rekening gehouden. Zowel tijdens de aanleg als in bedrijf zijn van de verbinding zijn er geen belemmeringen op de volkstuinen, hooguit door het bouwverkeer naar de locaties waarvandaan geboord gaat worden en de strook waar wij tijdelijk de mantelbuizen neerleggen die de grond ingetrokken worden. De werkzaamheden zullen ter hoogte van uw volkstuinen tussen de 4 en 8 weken duren."

De gehele mail is terug te lezen op onze website

Vereniging door en voor leden.

Een vereniging bestaat uit leden en dankzij leden. Het zijn de leden die de vereniging maken. Daarom zijn we ook blij met initiatieven zoals unit, terras en afdak. Er zijn ook andere, minder zichtbare leden initiatieven. Leden die spontaan nog een keer terugkomen om een werk ochtend klus af te maken. Leden die spullen die ze niet meer nodig hebben aan anderen ter beschikking stellen, zodat met weinig middelen een kas gerepareerd kon worden en een huisje gerenoveerd. Het snel repareren van een waterleiding lek. Anderen helpen met advies en het delen van ervaring. Oogst overschotten delen met anderen of doneren aan Poels pollepel tuin en een ander helpen met het onderhoud als je ziet dat het even niet lukt. Het gebeurt allemaal in onze vereniging en dat is mooi. Zo zijn we samen de Vlashof.
klussen

Bijzondere indringerappje
Op 12 september kreeg ik een raar Appje. Huh, een paard in de groenstrook?
Lees ik dat goed? Toch maar eens bellen en snel naar de tuin. Daar sta je dan. Wat te doen?
Chris neemt het buurtonderzoek voor zijn rekening. Navragen of iemand weet van wie de weide naast het bos achter de Vlashof is. Helaas levert dat niets op.
Politie maar eens gevraagd om advies. Die komen langs en vertrekken weer zonder oplossing of advies. Dierenambulance dan maar! Niet te bereiken.
Weer de politie gebeld. “Als jullie de eigenaar niet kunnen achterhalen, weten jullie dan misschien een tijdelijk opvang adres?” Al die tijd blijft Ramon bij het paard, ervoor zorgend dat hij niet de tuinen in gaat om daar te foerageren.
Het dier laat zich gemakkelijk een touw omdoen, maar even aan een boom vastzetten is geen succes. Toch maar erbij blijven en intussen steeds natter worden van de motregen.
Uiteindelijk gaan we over de openbare weg met het dier op stap naar het logeeradres. Gelukkig is het een lief en volgzaam dier en is het op straat erg rustig. Is die regen toch nog ergens goed voor. Vermoedelijk heeft het paard enkele uren in de groenstrook gelopen en intussen veel gegeten en gescheten. Dat laatste ligt er nog.
Ramon met paard in groenstrook
Met paard over straat
We hebben een briefje achter gelaten voor de eigenaar. Het kostte moeite en schrammen om door die heg te komen. Het paard moet wel heel erg gemotiveerd zijn geweest om zich daar doorheen te wringen. De vermoedelijke doorgang is provisorisch dicht gemaakt. Eind goed al goed. De volgende dag was het dier terug bij de eigenaar.

Tenslotte...…….

Aan het einde van deze lap tekst, willen we het volgende nog even onder de aandacht brengen:
In de maand november worden de facturen voor het tuinjaar 2020 weer verzonden.
Voor 31 december 2019, moeten deze voldaan zijn.....
betaal