kop

Nieuwsbrief VTVdeVlashof

Zomer 2020
Het voorjaar is voortvarend van start gegaan en de meeste tuinders ook.
Bij de vroege vogels is de eerste groente zoals spinazie en sla al geoogst. Tuinbonen en peultjes komen er nu aan. Er is nog veel te zaaien en te oogsten. De kans op nachtvorst is voorbij en bijna alles kan naar buiten.
In veel tuinen hangen nestkastjes waarvan weer dankbaar gebruik is gemaakt en soms lukt het om dat te fotograferen.
De meesjes eten om deze tijd van het jaar allerlei insecten en rupsen en zijn daardoor goede tuinhulpjes.
Veel jonge meesjes hebben hun nestjes al weer verlaten
vogel
Alle tuinen zijn weer verhuurd en overal wordt enthousiast gewerkt. Niemand is met vakantie. Gelukkig zijn er ook geen berichten over langdurige zieken.
Is het mede dankzij Corona dat de tuinen er zo mooi bij liggen? Of omdat het voor het 3e jaar op rij een mooi voorjaar is?

Voorlopig zijn er nog geen spreekuren. Het bestuur is te bereiken via de mail. Weet je het adres niet meer? Maak dan een foto van het bord bij de ingang.

poortbord

Aanhanger

Zoals bekend is onze aanhanger weer eens gestolen. Daarom hebben wij als bestuur besloten om GEEN nieuwe aanhanger meer te gaan aanschaffen.
Als een tuinlid, tuinafval wil afvoeren, dan kan hij contact leggen met Chris de Beer (tuin 188). Deze wil tegen een kleine vergoeding (€ 7,50) voor je naar de stort rijden om dit afval weg te brengen.

Corona maatregelen blijven.


We mogen weer wat meer naar buiten, maar voorbij is het niet. We moeten voorzichtig blijven en de regels in acht nemen, vooral ook op de tuin. Liever géén 2e golf veroorzaken.
We hebben een behoorlijk aantal kwetsbare leden. Je kunt het er niet aan zien. Ze willen er niet mee te koop lopen, maar ze zijn er wel in alle leeftijdsgroepen.
Houd daarom altijd afstand en geef een ander de ruimte.
Met respect voor elkaar komen we het verste.
Dat betekent ook het aantal bezoekers beperken. De landelijke regels gelden ook op de tuin.
Feesten met groepen mensen is niet toegestaan.
Het toilet blijft op slot tot 1 juli.

afstand

Water geven, hoe doe je dat?

Gewoon kraan open en sproeien maar? We zien het dagelijks gebeuren. Sproeien in de volle zon. Het meeste water verdampt, planten kunnen verbranden en lui worden.
En...............het mag niet volgens ons huishoudelijk reglement.
Het is niet echt een voorbeeld van effectief en milieu vriendelijk tuinieren.

En de zaailingen dan?
Waar net is gezaaid moet de grond wel vochtig blijven. Dat kun je bereiken door er iets over te leggen wat wel licht en lucht door laat. Dat is met een gieter goed bij te houden.

Liever veel dan vaak!
Wanneer je namelijk vaak een beetje water geeft groeien wortels naar boven, waar de grond ook weer snel uitdroogt. Je krijgt dan geen sterke planten maar afhankelijke planten.
Sproeien-tuin
Je kunt beter één keer per week veel water geven. De wortels zullen dan meer moeite doen om beneden in de grond het water op te nemen. Dit maakt je plant sterker en weerbaarder tegen droogte.

Ja maar de bladeren hangen slap.
Wanneer je plant opeens slappe bladeren heeft, hoeft dit niet erg te zijn. Dit is namelijk een natuurlijke bescherming tegen de zon! Zo drogen de blaadjes minder snel uit. Heeft de plant in de avond, als de zon weg is, nog steeds slappe bladeren? Geef hem dan wel water, waarschijnlijk knapt je plant zo weer op!

Geef de grond water en niet de bladeren.
Over het algemeen geef je de grond boven de wortels water, niet de bladeren. Water op de bladeren verdampt namelijk erg snel. Daarnaast kunnen natte bladeren verbranden wanneer ze in de volle zon staan.

Maak dijken en geulen.
Wanneer je de planten water geeft zal een deel de wortels niet bereiken. Zeker wanneer de grond droog is, kan het de verkeerde richting in lopen. Wanneer je kleine dijkjes om je plant heen maakt, zal het water veel gerichter de grond in zakken.
Heb je meerdere planten naast elkaar staan die water nodig hebben? Maak dan een geultje die langs alle plantjes loopt. Zeker wanneer de grond droog is zal het water veel gerichter alle planten bereiken. Bijkomend voordeel is dat je niet het onkruid water geeft.
waterfles
Grote planten zoals courgette en pompoen.
Neem een lege plastic fles. Maak gaatjes rondom de hals en het bovenste gedeelte. Laat de dop er op. Snij de bodem er uit.

Graaf de fles in naast/tussen je planten laat de bovenkant een beetje uitsteken. Die vul je een keer of 2 x per week met water zodat je diep in de grond bij de wortels water geeft (als het nodig is).
Doe dit meteen bij het planten zodat je de wortels niet beschadigd.
Een keer een beetje meer werk, daarna heel veel gemak.
Gebruik het water met beleid.

Meelopen met bestuur

Janneke de Jong heeft zich kandidaat gesteld voor het bestuur. Omdat we nog geen Algemene Leden Vergadering kunnen houden hebben we besloten haar toch alvast mee te laten lopen. Janneke heeft zich in de vorige nieuwsbrief voorgesteld. Ze tuiniert op tuin 162.
Mochten er meer leden met bestuurs interesse zijn dan horen we dat graag.
kever 3
luizeneters

Colorado kever

Zoals we al gemaild hebben is onze jaarlijkse plaag ook weer van de partij. Alleen als iedereen het snel en serieus aanpakt kunnen we de schade beperken.
Als de mail of de info in de kas niet duidelijk is dan horen we dat graag.
Geen enkel insecticide werkt bij deze kevers. Die moeite kun je jezelf besparen.
Vangen en vernietigen is de enige toegestane oplossing. Voor meer info zie
https://www.kad.nl/kennisbank/dierplagen/kevers/coloradokever/

Luizen

De tuinbonen zitten weer vol met luizen. De eerste bestrijding is wegspuiten met water.
De natuurlijke vijand van die luizen zijn de lieveheersbeestjes. Die lusten er wel pap van en hun larven ook. Verder zijn er nog een heleboel insecten die de luizen graag eten, zoals de oorworm, de galmug, kleine vogels
Het is mogelijk die natuurlijke vijanden extra aan te trekken door ze een ”thuis” te bieden. De oorwormenpot is daar een voorbeeld van.
Afrikaantjes trekken insecten aan die de luizen eten.

Wie heeft nog meer goede tips?

Gezellige bezoekers.

Tuin 192 ziet er niet alleen mooi uit maar is ook erg in trek bij de eekhoorntjes. Ze worden er goed verwend met een eigen voedertafel met droppinda's waar ze geregeld komen foerageren. Heel leuk om te zien.
eekhoorn
eekhoorn1

Ze hebben nog meer in de tuin ontdekt wat ze erg lekker vinden, de aardbeien. Daar snoepen ze ook van en dat is niet de bedoeling is.
Wie heeft er leuke tuinbelevingen die je met de andere leden wilt delen?
Wie heeft er nog handige tips of adviezen?
Wie wil een bijdrage leveren aan de volgende nieuwsbrief?

Klusochtenden

Met het versoepelen van de corona maatregelen, willen we als bestuur in kleine groepjes de kkusochtend weer op gaan starten.
In de komende weken willen we de volgende werkzaamheden gaat uitvoeren:

Week 23
Verzamelen takken uit "groenstrook Vlashoflaan", en via tuin 27 naar parkeerplaats voren kruien.
Groenafval hoop maken voor groene unit en afdekken met zeil.
IJzeren hekken achter aanhangerhok rechtop zetten
Bosmaaier over groenstrook achter fietsenhok
Tuinafval afvoeren naar milieustraat
Week 24
Onkruid verwijderen aanhanger parkeerplaats (schoffelen, branden)
Groenafval naar parkeerplaats kruien
Hout groenstrook rondom tuin107 harken en kruien naar parkeerplaats kruien
Stenen en palen naast Tuin 107 uit groenstrook kruien
Afvoeren tuinafval en puin naar Milieustraat
Beukenhaag snoeien op 1.8 meter (hoogte met de hand eruit zagen/knippen)
Snoeiafval beukenhaag kruien naar parkeerplaats
Afvoeren snoeiafval naar Milieustraat

Wil je 1 of meerdere werkzaamheden op je nemen, neem dan contact op met Ramon (tuin 77)

Bolderkarren

We zien het steeds meer gebeuren dat de bolderkarren worden meegenomen naar de tuin en vervolgens daar hele dagen blijft staan.
Ook worden de bolderkarren gebruikt voor het verplaatsen van stenen. Hiervoor zijn ze niet geschikt. De wielen van de karren gaan hierdoor kapot.
IMG-20200603-WA0002

Zeurhoekje

Het moet echt nog een keer…..
De poorten horen beide helemaal dicht te zijn en de grote poort ook op slot.
Laat geen vreemde mensen binnen op de tuin. Leden hebben zelf een sleutel.
Afval mee naar huis nemen. Niet verstoppen in een verkeerspaaltje of op de grond gooien.

Als er tijdelijk iemand anders voor jouw tuin moet zorgen, neem daarover dan even contact op met het bestuur zodat je toestemming krijgt om je sleutel in bruikleen te geven en dat wij weten dat er anderen op jouw tuin komen met jouw toestemming. Een mailtje is snel gestuurd en dan zijn wij ook weer op de hoogte. We willen weten wie er met onze sleutels rondlopen.
zomer